Channel Stichting Halt [OPGEHEVEN]

Landelijk channel

Vraag

7 oktober 2020
Profielfoto van Jacqueline van Kuilenburg
Onafhankelijke Clientondersteuning Sociaal Domein / Asiel en Vreemdelingenrecht

“Iemand ervaring met de facto alleenstaande jonge 'statushouder'-ouders en de éénoudertoeslag (studiefinanciering van DUO), die vanwege de registratie als 'gehuwd' in de BRP geen recht hebben op deze toeslag?”

Toelichting

Ben benieuwd of iemand dit probleem met de eenoudertoeslag van DUO is tegengekomen of dat het te weinig voorkomt om aan te kaarten. Het gaat in casu om studiefinancering voor een opleiding op mbo1 of 2 niveau.

'In geest' is de toeslag juist voor deze alleenstaande ouders bedoeld. Maar door de hantering van DUO van het 'partnerbegrip' uit de AWIR (algemene wet inkomensafhankelijke regelingen) wordt deze groep hiervan (o.a. via (steeksproefgewijze?) controle door DUO achteraf) uitgesloten.

Goed bedoeld wordt soms door school of iemand anders geholpen met het aanvragen van studiefinanciering, men weet niet beter dan dat de statushouder alleenstaande ouder is. Men checkt helaas niet of iemand in de BRP als gehuwd staat. Scheiden is dan de enige oplossing die het recht op de éénoudertoeslag weer doet herleven, maar dit lost het probleem van terugbetaling van reeds uitbetaalde éénoudertoeslag niet op en is ook niet 1,2,3, geregeld.

DUO kort het ten onrechte uitbetaalde bedrag per direct op de rest van de aanvullende beurs/studiefinancering. Dit heeft een aanzienlijke inkomensdaling tot gevolg. De gemeente kan aanvullen tot minimum maar kan werken als voorliggend zien. Met het feit dat de officiele (ex-)partner in een land verblijft zoals Eritrea maar dat er geen gezinshereniging met de statushouder heeft plaatsgevonden, wordt dus geen rekening gehouden vanuit de AWIR/door DUO (kan ook niet: er zijn geen uitzonderingen mogelijk). Hierdoor wordt er aan deze alleenstaande statushouderouder (die officieel nog als getrouwd geregistreerd staat) een zwaardere eis gesteld dan aan Nederlandse alleenstaande ouders of EU-onderdanen.

Ik vraag me af of er meer mensen zijn die dit probleem zijn tegengekomen? Volgens mij zit dit probleem in dezelfde hoek als het probleem dat er was bij de belastingdienst met de alleenstaande-ouder-kop kindgebondenbudget en (tijdelijk) alleenstaande statushouder-ouders. Het is op zich logische wetgeving maar voor een klein groepje statushouders werkt het onrechtvaardig uit en leidt het tot financiele problemen. Voor de alo-kop is na jaren een oplossing bedacht. Ben benieuwd of iemand dit probleem met de eenoudertoeslag van DUO is tegengekomen of dat het te weinig voorkomt om aan te kaarten. 

Deze vraag heeft nog geen reacties.